Lippupaketit Euroviisuihin

Kaikkien kansallisten Euroviisuklubien yhteinen kattojärjestö OGAE International neuvottelee vuosittain EBU:n (European Broadcasting Union) ja Euroviisut järjestävän maan paikallisten järjestäjätahojen kanssa faneille suunnatuista lippupaketeista. 

OGAE Internationalin jäsenjärjestöt jakavat yhteisen lippukiintiön kukin maidensa jäsenmäärän mukaan. Mitä enemmän klubissa on jäseniä, sitä enemmän on kyseisen klubin saama prosentuaalinen osuus kaikista  klubeille suunnatuista lipuista. 

Vuonna 2019 Euroviisuklubi OGAE Finland sai jäsenilleen 130 fanilippupakettia, joista 16 kappaletta oli istumapaikkalippuja. Loput olivat seisomapaikkoja esiintymislavan edessä. 

Lippupaketit perinteisesti koostuvat kuudesta lipusta, joilla pääsee katsomaan sekä kenraaliharjoitukset (jury-rehearsal) sekä suorat tv-lähetykset (molemmat semi-finaalit ja finaali). Liput ovat henkilökohtaisia, eikä niitä ole lupa myydä eteenpäin

Riippuen kohdemaasta ja lippupaketin hinnasta, niiden saatavuus vaihtelee. Viime vuosina lippupakettien hinnat on koettu liian kalliiksi vuonna 2018 / 1000 €, sisältäen kaksi harjoitusta ja finaalin, Vuonna 2019/ 799 €, joka sisälsi perinteisen lippupaketin.

Italian ollessa varsin suosittu turistimaa ja Euroviisujen kahden vuoden yleisötauon jälkeen, ennustetaan vuoden 2022 lippuhakuun ryntäystä. On myös epätodennäköistä, että hinta olisi aiempia alempi. Onneksi viisuja voi katsella myös viisuyhteisön kanssa EuroVillagessa ja EuroCaféssa, jollei satu saamaan lippupakettia areenalle.

Lippujen hakeminen

Lippujen hakemisen järjestäminen on kunkin kansallisen klubin päätettävissä. Joissakin klubeissa suoritetaan arvonta, jonka mukaan liput jaetaan. Kaikille on kuitenkin olemassa yhteisiä sääntojä.

Kaikkien hakijoiden tulee olla kyseisen maan klubin jäsenenä, ja hakiessaan lippuja henkilö sitoutuu ostamaan lippunsa.  Hakijalla tulee myös olla hankittuna elektroninen jäsenkortti Cardskipper. Jos jäsen hakee ja saa lipun, mutta jättää sen ostamatta, seuraa tästä ainakin ostokielto seuraavan vuoden Euroviisujen fanilippupaketteihin.

Suomessa on koettu hyväksi noudattaa "first in, first out"-periaatetta, jolloin liput myönnetään hakujärjestyksessä. Suomessa jäsen voi hakea useampaa lippua samalle seurueelle samaan aikaan, kuitenkin niin, että kaikki seurueen jäsenet ovat Euroviisuklubin jäseniä.  Kunkin vuoden lippupakettien hakemiseen oikeuttava jäsenyys on oltava alkanut hyvissä ajoin ennen lipunmyynnin alkua. Vuonna 2019 lipunmyynti alkoi joulukuussa, ja tuolloin vuoden 2019 jäsenyyden tuli olla alkanut viimeistään syyskuun lopussa. 

Lippujen haku alkaa normaalisti loppuvuonna ennen virallisen, julkisen lipunmyynnin alkua. Euroviisuklubi informoi jäseniään lippujen haun alkamisesta Cardskipper-applikaation välityksellä. 

Haku alkaa yleensä nopeasti, ja koko hakuprosessi menee erittäin nopealla tempolla

Lippujen hankinta kyseisiin paikkoihin kisakaupungissa on joka vuosi hieman erilainen, joten kannattaa tarkkailla Euroviisuklubin tiedotuskanavia.