UMK-kilpailijat 2023

11.1.2023

Ylen Uuden Musiikin Kilpailun kauden 2023 seitsemän finalistia julkistettiin tänään. Yksi heistä edustaa Suomea Euroviisuissa: Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA, Portion Boys. Euroviisut järjestetään Ukrainan puolesta Englannin Liverpoolissa toukokuussa 2023.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja ja Suomen seuraava euroviisuedustaja valitaan 25.2.2023 Turun Logomon UMK23-tapahtumassa. Finaalilähetys nähdään ja kuullaan suorana Yle TV1:ssä, Yle Areenassa sekä Ylen radiokanavilla. 

UMK23-biisien julkaisuaikataulu:

to 12.1. Keira – No Business On The Dancefloor
pe 13.1. Benjamin – Hoida mut
ma 16.1. Robin Packalen – Girls Like You
ti 17.1. Lxandra – Something To Lose
ke 18.1. Käärijä – Cha Cha Cha
to 19.1. KUUMAA – Ylivoimainen
pe 20.1. Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan 


“UMK:n kasvaneen kiinnostuksen myötä kisaan lähetettiin tänä vuonna entistä enemmän erittäin laadukkaita biisejä, eikä raadin työ ollut todellakaan helppo”, kertoo Tapio Hakanen, UMK-raadin puheenjohtaja.

”Kaikkien aikojen jännittävimmän UMK:n finalisteihin valikoitui lopulta komea kattaus uusia biisejä, joiden esittäjinä nähdään niin kaikkien tuntemia kuin aivan uusiakin artisteja.Kisan nuorimman osallistujan, Keiran, biisi on hänen ensimmäinen oma julkaisu, kun taas kokeneilla Portion Boysilla ja Robin Packalenilla on uriltaan jo kasat kulta- ja platinalevyjä. Benjamin ja KUUMAA ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa Suomessa, upeaääninen Lxandra on tehnyt hienoa uraa maailmalla ja Käärijä on ollut rap-skenen lupaava nimi jo vuosia. Helmikuun UMK23-finaalissa nähdään siis huikea show, jonka voittajan valinta on varmasti haastava tehtävä niin kansainväliselle tuomaristolle kuin suomalaiselle yleisöllekin”.

UMK23-finalistien valinnasta vastasi musiikin ammattilaisraati 

Syyskuun UMK23-biisihakuun lähetettiin yhteensä 363 kappaletta, joista YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämä raati valitsi seitsemän finalistia. Raatiin kuuluivat Hakasen lisäksi Sibelius-Akatemian Vocal coach Aija Puurtinen, Yle X3M:n ja Yle Vegan musiikkipäällikkö Amie Borgar, UMK:n tuottaja Anssi Autio, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos, Nelonen Median musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari, UMK:n TV-ohjaaja Juhis Valtonen, YleX:n toimittaja Katri Norrlin ja Spotifyn Senior editor Samuli Väänänen

Keira – No Business On The Dancefloor
UMK:n nuorin osallistuja, pian 18 vuotta täyttävä Keira Lundström, ihastutti suomalaiset The Voice of Finlandissa vahvalla äänellään. Nyt hän julkaisee UMK:ssa uransa ensimmäisen singlen. Uuden Musiikin Kilpailussa mukana olevaa No Business On The Dancefloor -biisiä ovat olleet työstämässä kotimaisen musiikkialan isot nimet Teemu Brunila ja Axel Ehnström sekä saksalaistuottaja Jason Ok.

Keira on jo lapsesta asti unelmoinut urasta musiikin parissa. Musiikki on ollut perheen yhteinen juttu ja Keiran harrastus muskarista asti. Vuonna 2021 Keira osallistui The Voice of Finlandiin ja yllättyi kun pääsi jatkoon uudestaan ja uudestaan – aina finaaliin asti. Kilpailu vahvisti Keiran artistihaaveita entisestään.

“Kun pääsin laulamaan tuhansien ihmisten eteen, tuli euforinen fiilis”, Keira kertoo. 

Keiran artistiesikuvia ovat k-pop-ryhmät, kuten BTS ja Stray Kids, sekä sellaiset laulajadiivat, kuten Ariana Grande, Doja Cat ja Dua Lipa. Esikuviensa tavoin Keira haluaa tuoda tanssin vahvana osana mukaan tekemiseensä. 

UMK:ssa tehdään kokonaisvaltaista show'ta, jossa Keira pääsee toteuttamaan itseään ja myös tanssimaan. Hän on siitä innoissaan, koska Voicessa koreografioihin ei ollut aikaa.

UMK-tuomaristo: ”Voice of Finlandissa hurmannut ja vakuuttanut Keira vastaa UMK-historian kenties kovimmasta tanssibiisistä. Biisin elementtejä ovat todella groove bassolinja, tarttuva kertsi, härö huiludroppi ja Keiran mieletön laulusoundi, joista voisi syntyä vaikkapa eurooppalainen radiohitti. Biisin taustalta löytyy Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin biisintekijöihin lukeutuvat Teemu Brunila sekä Axel Ehnström. No Business On The Dancefloor on varmasti yksi vakuuttavimpia debyyttisinkkuja, mitä Suomessa on kuultu aikoihin.”

Benjamin – Hoida mut

Karismaattinen ja rohkea Benjamin on “syntynyt Euroviisuihin”. Sosiaalisen median kautta julkisuuteen vuonna 2012 nousseella artistilla on poikkeuksellinen uratarina. Benjaminin kansainvälinen musiikkiura sai alkunsa vuonna 2014, kun englanninkielinen debyyttisingle Underdogs nousi muun muassa Espanjan single- ja radiolistojen kärkeen. Samalla ovet avautuivat Euroopan suurimmille areenoille.

Vuonna 2018 Benjamin vaihtoi laulukielensä suomeksi ja debyyttisingle Naarmuja nousi suoraan kotimaan singlelistan ykköseksi. Debyyttialbumi, Benjaminin nuoruuden Instagram-julkisuutta käsitellyt, Someveteraani julkaistiin vuonna 2020.

Benjamin kertoo etsineensä itseään artistina kauan, ja lopulta paras versio olikin olla aito oma itsensä. Kaikki kiteytyi GAY-biisiin, Maija Vilkkumaan Ei-klassikkoon pohjautuvaan kappaleeseen, josta tuli kesän 2022 Pride-bailuanthem. Viime syksynä Benjamin osoitti kunnianhimoisuutensa ja luovuutensa voittamalla Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun.

Hoida mut on viisukulttuuriin kasvaneelle Benjaminille tärkeä biisi, sillä se koskee elämässä tärkeää hetkeä ja myös muovaa totuttuja sukupuolirooleja. Miehen ei tarvitse olla alfa, vaan vahvakin mies voi laulaa toiselle antautumisesta.

“Tätä juuri halusin tehdä, kun jonain päivänä tulen UMK:hon”, hän kertoo.

UMK-tuomaristo: ”Viime aikoina huimassa nosteessa olleen Benjaminin UMK-biisi Hoida mut on mukana kilpailussa räjähtävällä energialla, ajankohtaisella 80-luvun popista ammentavalla soundilla sekä todella hitikkäällä kertsillä. Tuotannosta tulee mieleen viime vuosien Ava Maxin, The Weekndin ja Dua Lipan menevä kasari-draivi. Biisissä on kuuma ja seksikäs fiilis alusta loppuun, ja innolla odotamme, miten karismaattinen ja hienosti liikkuva Benjamin herättää biisin eloon musiikkivideolla ja lavashow’lla.” 

Robin Packalen – Girls Like You

Suomen menestyneimpiin poppareihin lukeutuvaa, rakastettua Robin Packalenia on toivottu UMK-osallistujaksi pitkään, ja nyt on vihdoin sen aika. Lapsitähtenä aloittanut Robin on valmis valloittamaan Euroopan energiallaan ja aitoudellaan.

Robin Packalenin ensimmäinen single julkaistiin vuonna 2012, kun Robin oli vasta 13-vuotias. Se räjäytti potin samantien: Robinista tuli superfanitettu. Packalenin mukaan hyvä puoli nuorena esiin ponnahtamisessa on se, ettei osaa pelätä mitään ja jaksaa tehdä. Toisaalta nuorena aloittanut joutuu aikuistumaan nopeasti.

Viimeiset vuodet Packalen on julkaissut musiikkia englanniksi. Musiikinteossa hän luottaa omaan intuitioonsa: ei tarvitse laittaa biisejä tiettyihin lokeroihin tai pitäytyä yhdessä ja samassa tyylissä. Musiikin ulkopuolella ulospäinsuuntautunut Packalen harrastaa hurjia lajeja ja haluaa olla tiiviisti ihmisten kanssa.  

Nyt oli oikea aika osallistua UMK:hon. Robinia on moni toivonut kilpailuun mukaan ja se on ollut myös artistin mielessä jo vuosia, mutta hän kokee, että on vasta nyt valmis siihen.

“Sen lisäksi tuli tehtyä niin hyvä biisi, että koko maailman tulisi kuulla se”, Robin sanoo.

UMK-tuomaristo: ”Hienoa nähdä yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä poptähdistä mukana UMK:ssa! Girls Like You on täsmäisku siitä musiikista, mitä Robin Packalen haluaa tehdä: englanninkielistä, groovea, tarttuvaa ja feel good -poppia, ja sehän sopii UMK:hon loistavasti. Biisissä kuuluu Bruno Marsin ja Justin Timberlaken vaikutteita, mutta Robinin tunnistettava laulusoundi antaa sille oman leimansa. Los Angelesissa kirjoitettu kappale on kuin päivä auringossa puristettuna kolmen minuutin äänitiedostoon.”

Lxandra – Something To Lose

Upeaääninen Lxandra eli Alexandra Lehti on maaginen tulkitsija ja kansainvälisesti menestynyt artisti. Hän vastaanotti vuonna 2019 arvostetun Music Moves Europe Talent Award -palkinnon. Vuonna 2021 debyyttialbuminsa Careful What I Dream Of julkaissut Lxandra haluaa tavoitella musiikillaan ajattomuutta.

Lxandran luovuus ja palo tarinankerrontaan syttyi lapsuudenkodissa Suomenlinnassa. 19-vuotiaana Lxandra muutti Berliiniin työskentelemään musiikkialan huipputekijöiden kanssa ja on ihastuttanut artistina maailmanlaajuisesti jo ensisinkuista asti. Vahvaa tarinankerrontaa ja herkkyyttä täynnä olevaa Lxandran musiikkia on myös kuultu monissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Idea Something to Lose -balladin lähettämisestä UMK:hon syntyi Los Angelesista paluun jälkeisessä jetlagissa huhtikuussa 2022.

”UMK:hon osallistumisesta oli ollut puhetta jo pitkään, mutta vasta sillä hetkellä koin, että tämä biisi voisi olla oikea”, Lxandra kuvailee.

UMK-tuomaristo: ”Lxandra on ollut vuosia yksi Suomen lupaavimpia vientitoivoja, tehnyt uraa maailmalla ja tarjoilee nyt UMK:ssa pysäyttävän hienon balladin Something To Lose. Kappale on samaan aikaan herkkä ja henkilökohtainen sekä dramaattinen että eeppinen. Lxandra on todella kova live-laulaja, joka on koskettanut ja itkettänyt keikoilla Suomessa ja maailmalla. Biisi varmasti nousee vielä uusiin korkeuksiin live-esityksenä. Lxandra tunnetaan myös kokonaisvaltaisena audiovisuaalisena artistina ja mielenkiinnolla odotamme minkälaisen maailman kappale saa ympärilleen.”

Käärijä – Cha Cha Cha

Käärijä on artisti, jota on oikeastaan mahdoton asettaa mihinkään lokeroon. Häpeilemätön ja arvaamaton Käärijä rakastaa rikkoa rajoja, lähteä omille poluille ja testata uutta. Käärijän debyyttialbumi Fantastista ilmestyi vuonna 2020. Artistin musiikki nousee uusiin ulottuvuuksiin livenä – ja räävittömästä livestä Käärijä tunnetaankin.  

Alun perin Käärijän musiikki-innostus lähti rummuista. Alakoulussa hän kävi rumputunneilla ja yläkoulussa räppi kiinnosti: Käärijä alkoi harjoittaa freestylea englannin tunneilla.

Debyyttisingle Urheilujätkä julkaistiin 2016, ja siitä asti Käärijä on tehnyt omaa juttuaan. Käärijä ei viihdy genrerajojen sisällä, vaan hän yhdistelee biiseissä elementtejä esimerkiksi räpistä, metallista ja elektronisesta musiikista. Teksteissä puhutaan tavallisista arjen asioista, matkataan mm. nuoruudesta aikuistumisen kynnykselle ja kotibileistä jatkoille.

Euroviisuja Käärijä on seurannut pikkupojasta asti, ja erityisesti mieleen on jäänyt Verka Serduchkan Dancing Lasha Tumbai. UMK on myös kiinnostanut jo useamman vuoden, ja tälle kaudelle mukaan hakemisesta Käärijällä oli 150 prosentin varmuus.

Koska kun Cha Cha Cha syntyi, Käärijä tiesi, että nyt on aika.

“Suomi on bilekansaa, raskaan musiikin kansaa ja poppikansaa – tässä biisissä on yhdistetty tämä kaikki”, hän sanoo.

UMK-tuomaristo: ”Onko tässä Levin afterski-hitti keväällä 2023? Käärijä yhdistelee Cha Cha Cha -biisissä uniikilla tavalla räppiä, konemusaa, rockia ja poppia. Lopputulos on todella omaperäinen, mutta samalla todella helposti lähestyttävä, kuten artisti itsekin. Biisin koukku on sellainen, johon jokainen pääsee mukaan heti ensimmäisellä kuulemalla. Uskallamme sanoa, että tässä on UMK-historian kovin räppi-bängeri. UMK:ssa ja Euroviisuissa on aina tilaa kreisimmälle menolle, jota tämä biisi hienosti tarjoilee.”

KUUMAA – Ylivoimainen

KUUMAA on kovassa nousukiidossa oleva kolmihenkinen bändi, jonka ytimessä ovat tarttuvat melodiat ja suuret tunteet – sekä jäsenten välinen ystävyys, josta pidetään kiinni. Yhtyeen debyyttialbumi KUUMAA ilmestyi vuonna 2019. Käänteentekevänä vuotena 2022 bändi pääsi maistamaan suurempaa suosiota, kun se valloitti striimauspalvelut, radiot ja keikkalavat hiteillään, joita ovat muun muassa Tulipalo ja Oo vielä sekunnin mun.

KUUMAA-bändin muodostavat laulaja Johannes Brotherus, rumpali Jonttu Luhtavaara ja basisti Aarni Soivio. Bändi sai alkunsa vuonna 2016, kun ystävykset halusivat perustaa suomenkielisen pop-yhtyeen. Siitä asti bändi on rakentanut uraa pitkäjänteisesti. Koronavuodet tiivistivät bändiä entisestään ja jäsenet alkoivat tekemään keskenään enemmän musiikkia. 

“Meille bändi on ennen kaikkea ystäväporukka. Meitä kaikkia yhdistää kunnianhimo. Otetaan tämä tosissaan, mutta ei olla liian vakavia”, Johannes kertoo. 

Bändin UMK-biisi Ylivoimainen on eteenpäin polkeva pop-kappale, joka edustaa universaalia energiaa, johon kenen tahansa on helppo tarttua.

UMK-tuomaristo: ”KUUMAA näyttää mallia, miltä suomalainen bändi kuulostaa vuonna 2023: se on karismaattinen, moderni ja sillä on kyky luoda isoja biisejä niin striimauspalveluihin kuin radioonkin. Bändin keulakuvana Johannes Brotherus on ihastuttava ja koko bändi tulee UMK:n kautta hyppäämään uudelle tasolle jo valmiiksi kovassa nousukiidossa olevalla urallaan. Ylivoimainen on aikaisempaa menevämpää KUUMAA ja tulee varmasti rokkaamaan isosti helmikuussa Logomon stagella ja suomalaisten televisioissa.”

Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan

Suomen kovimmalla bilebändillä, Portion Boysilla, on takanaan jo yli kymmenen vuoden ura. Bändi on positiivisuudellaan ja vilpittömyydellään raivannut tiensä yhdeksi Suomen tämän hetken kuunnelluimmista bändeistä. Vuoden 2021 megahitti Vauhti kiihtyy oli käänteentekevä kappale: se vei yhtyeen ihan uudelle tasolle. Vaikka yhtye ei ole julkaissut ainuttakaan albumia, on Portion Boysilta tullut monia isoja hittejä, kuten Kyläbaari, Karjala takas ja Teflon Brothersin kanssa tehty Nautin elämästä

Portion Boysiin (lausutaan ‘portion bois’) kuuluvat Kenraali Vahva, El Meissel, vuonna 2021 laulajana aloittanut A.P. Vuori, JaloTiina sekä Taitelija Nieminen. Bändi syntyi vuonna 2010 “yhden legendaarisen Tampereen illan” aikana. Vuorokauden sisällä syntyi idea, ensimmäinen biisi, ensimmäinen musiikkivideo ja bändin nimi, joka juontaa juurensa ruotsalaisiin elintarvikkeisiin. Vuodesta 2010 lähtien Portion Boys on tehnyt ja julkaissut biisejä sekä  kerännyt fanikuntaa ahkeralla ruohonjuuritason työllä – yleisön kanssa samalla levelillä oleminen onkin yksi ryhmän vahvuuksista.

Ajatus UMK:hon osallistumisesta on kypsynyt Portion Boysin mielessä jo useamman vuoden – ja nyt oli oikea hetki. Bändi kokee, että heillä on nyt paketti kasassa, eikä mitään menetettävää, ainoastaan annettavaa.

UMK-biisin Samaa taivasta katsotaan sanoma on bändille merkityksellinen: olemme kaikki yhtä tärkeitä.

UMK-tuomaristo: ”Yli vuosikymmenen uran tehnyt Portion Boys on yksi Suomen tämän hetken suosituimpia bändejä. On hienoa nähdä bändi mukana UMK:ssa ja tuomassa oma uniikki meininkinsä kilpailuun. Samaa taivasta katsotaan juhlistaa Euroopan monipuolisuutta omalla leikkisällä tavallaan ja edustaa Euroviisujen suvaitsevaisuuden arvoja, joille on tilausta tässä ajassa. Biisi on jäätävä korvamato täynnä laser-rumpuja, vauhtia ja musiikillisia koukkuja. Bändin mieletön live-energia on saatu hienosti mukaan biisiin, jossa on kaiken menon ja meiningin alla hieno sävellys. Tässä on mahdollisesti yksi vuoden 2023 striimatuimmista kappaleista Suomessa.”

Lähde: YLE