Sponsorimme

Mainospalkki
Avoin kirje Yleisradiolle EBU:n esiintymisjärjestyspäätöstä vastaan
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
03.12.2012 12:09

 

Keskiviikkona 7.11.2012 Euroopan Yleisradioliitto EBU julkisti päätöksensä, jonka mukaan jatkossa kilpailun esiintymisjärjestystä ei ratkaista arvonnalla, vaan sen päättää kilpailun tuotantoryhmä. Me allekirjoittaneet olemme huolissamme tämän päätöksen vaikutuksista kilpailun tasapuolisuuteen ja tulevaisuuteen. Toivomme, että Yleisradio tekee kaikkensa saadakseen päätöksen kumotuksi.

Esiintymisjärjestyksellä on kilpailun tuloksiin tuntuva ja tilastollisesti merkitsevä vaikutus. Parhailta esiintymisnumeroilta saadaan semifinaalissa keskimäärin 35 pistettä enemmän, finaalissa keskimäärin 55 pistettä enemmän kuin heikoilta esiintymisnumeroilta (katso kuvat 1 ja 2). Semifinaaleissa erolla on ratkaiseva vaikutus läpipääsijöihin; finaalissa ero voi ratkaista voittajan ja vaikuttaa merkittävästi keskikastin järjestykseen.

Päätöstä on julkisuudessa perusteltu eritoten sillä, että näin saadaan aikaan parempaa tv-viihdettä. Arvonnassa peräkkäisille esiintymispaikoille voi päätyä useita samantyyppisiä kappaleita, mikä on omiaan pitkästyttämään katsojia. Vaikka huomio on osittain aiheellinen, keinot väitetyn ongelman poistamiseksi ovat liian järeät ja aiheuttavat suurempia ongelmia kuin ratkaisevat.  Esittelemme tämän kirjoituksen lopussa myös vaihtoehtoisen arvontamallin, joka korjaa väitetyt ongelmakohdat kohtelematta kilpailijoita epätasapuolisesti.

Perusteluja on jatkettu sillä, että käytäntö on sama muissa nykyaikaisissa musiikkikilpailuissa, esimerkiksi useissa kykykilpailuissa ja Eurovision laulukilpailun kansallisissa karsinnoissa, muun muassa Ruotsissa. On kuitenkin julkinen salaisuus, että näissä kilpailuissa esiintymisjärjestys päättämällä paitsi pyritään luomaan hyvää TV-viihdettä, yritetään lähes poikkeuksetta myös ohjailla äänestäjiä. Eurovision laulukilpailu on brändinä selvinnyt huomattavasti pitempään kuin yksikään nyt imitoitavista kilpailuista. Olisikin lyhytnäköistä muokata merkittävästi yli puoli vuosisataa suosionsa säilyttänyttä brändiä katoavien muotivirtausten mukana ja uhrata kilpailullisuus viihteen edessä. Maine on helppoa loata mutta vaivalloista saada takaisin.

On pelättävissä, että myös Eurovision laulukilpailussa tuotantoryhmä esiintymisjärjestystä päättäessään tietoisesti tai tiedostamattaan ohjailee äänestäjiä. Kukaan ihminen ei voi olla kokonaan vaikuttimista vapaa ja suhtautua absoluuttisen tasapuolisesti kaikkiin kilpailijoihin, maihin ja musiikkilajeihin. Mikäli tasapuolisuuteen ei edes pyritä, taloudelliset intressit johtanevat suurten osallistujamaiden suosimiseen pienten ja keskisuurten kustannuksella sekä kaupallisiksi miellettyjen musiikkityylien suosimiseen vähemmän kaupallisiksi katsottujen kustannuksella. On muistettava sekin, ettei Ruotsi isännöi kilpailua joka vuosi. Vaikka Ruotsi on yksi maailman korruptoitumattomimmista maista, tulevaisuudessa isännöintioikeus voi osua sellaisellekin maalle, joka suhtautuu korruptioon leväperäisemmin. Tällöin uhkana on, että hyvät esiintymisnumerot ovat kirjaimellisesti kaupan.

Suomi on kaikissa tapauksissa todennäköisemmin häviäjien kuin voittajien joukossa. Maamme on väkiluvultaan ja musiikkimarkkinoiltaan keskisuuri. Edustuskappaleemme ovat usein eksentrisiä ja kansainväliseltä kaupalliselta potentiaaliltaan kyseenalaisia. Sellaisinakin ne ovat yleensä kohtalaisesti miellyttäneet Euroopan puhelinäänestävää yleisöä, mutta jos tämän lisäksi pitäisi miellyttää kilpailun tuotantoryhmää, tehtävä vaikeutuu huomattavasti. Pahimmaksi tilanne Suomen kannalta äityy, jos hyvät esiintymisnumerot saadaan lahjomalla, koska siihen peliin Yleisradio ei lähde mukaan, kuten ei kuulukaan. Uskomme, että Yleisradio toimii vastoin omaa etuaan, mikäli hyväksyy tuotantoryhmän lisääntyvän päätösvallan suoraan tai vaikenemalla.

Päätös ei ole peruuttamaton. Kilpailun säännöistä voi päättää hyvinkin pieni ryhmä ihmisiä mutta mitään sääntöä ei voida tosiasiallisesti ajaa läpi ilman osallistujamaiden enemmistön hiljaista hyväksyntää. Toivomme, että Yleisradio asettuu puolustamaan tasapuolisuutta ja esiintymisjärjestysarvontojen jatkumista sekä vakuuttaa kannalleen rintaman muita yleisradioyhtiöitä, joilla on enemmän hävittävää kuin voitettavaa.

 

Suomalaisen euroviisukulttuurin ja eurooppalaisen tasa-arvoisuuden puolesta 3. joulukuuta,

Viisukuppila, Euroviisuklubi OGAE Finland ja Escstats.com

 

 

Kuva 1

 

 

Lähde tilastot ja taulukot: Timo Sipilä / Viisukuppila

Vaihtoehtoinen arvontamalli

Puhtaan arvonnan suurimpana ongelmakohtana on julkisuudessa pidetty sitä, että useita samankaltaisia kappaleita saattaa päätyä peräkkäisille esiintymisnumeroille, minkä on arveltu pitkästyttävän katsojia. Vaihtoehtoinen arvontamallimme korjaa puhtaan arvonnan väitetyt ongelmat vaikuttamatta kilpailun tasapuolisuuteen. Esitämme kaksi vain hieman toisistaan poikkeavaa mallia.

Malli A:

Kilpailun tuotantoryhmä jakaa finaalin 26 kappaletta lajityypin perusteella viiteen viiden kappaleen koriin (korit A–E). Yksi kappale, “kappale X”, jää korijaon ulkopuolelle; täksi kappaleeksi kannattaa valita vaikeasti luokiteltava kappale. Kori X sisältää kaikki esiintymisnumerot 1–26. Korit 1–5 ovat arvonnan alussa tyhjiä.

Ensimmäisenä arvotaan kappaleelle X esiintymisnumero korista X. Koria X ei käytetä muuhun.

Tämän jälkeen korien A–E kappaleet arvotaan koreihin 1–5 niin, että kuhunkin koriin 1–5 tulee yksi kappale kustakin korista A–E.

Viimeiseksi korin 1 kappaleet arvotaan ensimmäisille viidelle vapaalle esiintymisnumerolle, korin 2 kappaleet seuraaville viidelle vapaalle esiintymisnumerolle, ja niin edelleen, kunnes korin 5 kappaleet arvotaan viimeisille viidelle vapaalle esiintymisnumerolle.

Malli A

 

Malli B:

Kuten malli A, mutta yhtäkään kappaletta ei jätetä korijaon ulkopuolelle, vaan kori A sisältää kuusi kappaletta. Ensimmäiseksi korista A arvotaan yksi kappale korista X arvotulle esiintymisnumerolle. Tämän jälkeen arvonta etenee kuin mallissa A.

Mallissa B on pieni mahdollisuus (0,6 %), että kolme korin A kappaletta päätyy peräkkäisille esiintymisnumeroille. Malli A ei sisällä vastaavaa riskiä.

 


 

 
OGAE Song Contest 2012
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
01.12.2012 13:53

Euroviisuklubilainen! Ota hyvä asento näyttöpäätteesi edessä 
ja tule seuraamaan Ogae Song Contest 2012 -kilpailun jännittävää
tuloslähetystä. Tunnin mittaisessa showssa upea kooste
aikaisemmista voittajista vuosilta 1986-2011. Mukana myös
kooste 2012 ehdokkaista. Kuka voittaa, miten sijoittuu
Suomen edustaja Robinin "Frontside Ollie" ja ken mahtaa antaa oman raatimme
pisteet? Kaikki tämä nähtävillä tämän linkin takaa. 
https://vimeo.com/54464960

terveisin MuzaMaza

klubikisakoordinaattori

 
Euroviisuliput MALMÖ 2013
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
22.11.2012 12:07


Nyt on aika varata Euroviisuliput Malmöön. Lippupaketin hinta on 345 € ( sisältäen molemmat semifinaaliliput ja finaalilipun sekä 3 harjoituslippua edelliselle illalle).
Liput ovat seisomapaikkalippuja. OGAE sai hyvin pienen kiintiön istumapaikkoja myös ja nämä sijaitsevat kauempana esiintymislavasta ja näkyvyys voi olla rajoitettu. Fanilippujen istumapaikat ovat vain heille joilla on esim pieniä lapsia mukana, liikuntarajoitus tms.
Toimi nyt seuraavasti jos haluat fanilipun Malmön Euroviisuihin:
- Ilmoita viimeistään 24.11. klo 23.00 mennessä halukkuutesi ostaa fanilippupaketti.
- Lipunmyynti alkaa 26.11. ja kestää viikon

 
Eurovision Party by DJ GALFO 16.11. HERCULES
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
15.11.2012 00:18

Oikea paikka valmistautua euroviisuklubin pikkujouluihin on Euroviisubileet perjantaina 16.11. ravintola Herculeksessa. Muistathan että OGAE ID -korttia näyttämällä ovella myös 18 -vuotiaat pääsevät sisälle ( normaalisti ikäraja 24v )

Herculeksessa raikaa taas Euroviisut koko perjantai-illan, kun Espanjan Euroviisuklubin virallinen DJ GALFO pääsee estradille. Tule tanssimaan oma suosikkibiisisi ja tapaamaan muita Euroviisufaneja. Tiedossa siis mahtavaa Euroviisutykitystä koko ilta!

Näitä bileitä ei kannata missata!!!

Liput 5€, sisältää narikan

Ravintola Hercules, Lönnrotinkatu 4, Helsinki

 
UMK -finaaliliput
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
26.10.2012 21:14

Nyt on aika ostaa lippu UMK (Uuden Musiikin Kilpailun) finaaliin. Liput ovat ennakkomarkkinoinnissa nyt euroviisuklubilaisille ja hinta on 20-25€. Olet saanut linkin sähköpostiisi minkä kautta voit liput ostaa.
terveisin
Jouni

Yksi biisi voittaa sata miljoona katsojaa

Tule kannustamaan suosikkisi Eurovision laulukilpailuihin ja näe
huippunimet Barona Areenalla. Uuden Musiikin Kilpailun finaalin
ennakkomyynti käynnissä tämän viikon ajan (29.10.-5.11.). Toimi nopeasti ja
varmista hyvät paikat UMK:n finaalissa!

Uuden Musiikin Kilpailussa 12 artistia kilpailee siitä, kuka edustaa Suomea
Euroviisuissa 2013. Lavalle nousevat Suomen huiput sekä tuoreet ja
yllättävät tulokkaat. UMK torstaisin Yle TV2:ssa 27.12. alkaen.

UMK:n finaali
Barona Areena
9.2.2013 klo 19.30
Showtime klo 21.00
Suora tv-lähetys, yleisöä pyydetään saapumaan ajoissa paikalle
Liput Lippupalvelusta alkaen 20 euroa (+ mahd. toimituskulut)

yle.fi/umk

 
Melodifestivalen 2013 liput
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
24.10.2012 14:28

 

Huom!! Euroviisuklubin lippukiintiö vuoden 2013 Melodifestivalin finaaliin on loppuunmyyty. Jos olet kiinnostunut MF lipuista, käy katsomassa www.ticnet.se -sivustolta jos lippuja on jäljellä. Marraskuussa (5. päivän jälkeen) voit myös tiedustella jos Euroviisuklubin kiintiössä on tullut peruutuksia.

Vuoden 2013 Melodifestivalen -kilpailun finaali järjestetään Friends Areenalla Solnassa Tukholman ulkopuolella. Finaali on 9.3.2013. Euroviisuklubi sai 50 lippua välitettäväksi tapahtumaan ja lipunmyynti alkaa 24.10.2012. klo 20.00.

Euroviisuklubin liput sijaitsevat kaikki samassa paikassa ja ovat parketin etuosassa.

Lipun hinta on 123€ (sisältäen postikulut). Lipun voit tilata itsellesi jos olet Euroviisuklubin jäsen ja maksanut tämän vuoden jäsenmaksun. Toimi seuraavasti jos haluat lipun Melodeihin:

- Lähetä sähköpostia osoitteeseen 24.10. klo 20 jälkeen: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen . Kerro montako lippua haluat ja kerro lipunhaltijoiden nimet, sekä osoite mihin lippu/liput lähetetään. Odota vahvistusviestiä missä saat maksuohjeet lipuista. Liput postitetaan marraskuussa ja vain jos lippujen maksusuoritus näkyy Euroviisuklubin tilillä.

 

 
OGAE Second Chance Contest 2012 voittaja
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
22.10.2012 13:21

OGAE Second Chance Contest 2012 -kilpailun voittajaksi selvisi Espanja Pastora Solerin kappaleella "Tu Vida Es Tu Vida ". Täpärästi pisteen päähän jäi, ja näinollen sijoittui toiseksi, Ruotsin kappale "Amazing" jonka esitti Danny Saucedo. Suomea edustanut Ville Eetvartti sijoittui "Lasikaupungillaan" sijalle 15. Maita kilpailussa oli 19. Tulokset ja pisteet voit katsoa täältä: http://www.sechuk.com/Sech12-Voting.htm

 
OGAE Second Chance Contest 2012 tulokset
Kirjoittanut Jouni Pihkakorpi   
16.10.2012 19:04

Tämän vuoden OGAE Second Chance Contest 2012 -tuloksien julkaisua voit seurata allaolevan linkin kautta. Ensimmäiset 5 kappaletta julkaistaan 16.10. ja tämän jälkeen päivittäin tulee lisää tuloksia. Nyt jännittämään miten Suomen edustajan Ville Eetvartin Lasikaupungin käy tässä kilpailussa.

Tästä pääset kappaleisiin ja tuloksiin:  http://www.sechuk.com/Sech12-Voting.htm

 
«AlkuunEdellinen21222324252627282930SeuraavaLoppuun»

Sivu 21 / 49